Coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z grilla gazowego ze względów zdrowotnych oraz komfortowego użycia. Głównie chodzi o wysoką jakość przyrządzanej żywności, która grillowana na urządzeniu zasilanym na gaz, zachowuje wartości odżywczych. Co więcej, sprzęt gazowy oferuje mnóstwo możliwości przygotowywania rozmaitych rodzajów mięs, ryb, owoców morza, warzyw czy serów. Specjalnie skonstruowana płyta dwustronna dostosowana jest powierzchnią do delikatnych owoców morza i ryb, natomiast druga umożliwia przyrządzenie doskonałych kotletów na burgery, steków i warzyw, które są zbyt małe, by możliwe było ich grillowanie na ruszcie. Poniżej przedstawiamy, w jaki sposób grillować mięso oraz ryby.
Jak grillować na grillu gazowym?
Nim przejdziemy do grillowania produktów, warto dowiedzieć się, w jakiej temperaturze będą grillować się poszczególne potrawy. Poniżej rozpisaliśmy najczęściej przyrządzane dania wraz z optymalną temperaturą dla ich doskonałego grillowania, soczystego wnętrza i chrupkiej skórki. Co więcej, przed położeniem produktu na ruszt, najpierw trzeba nagrzać odpowiednio grill gazowy. Należy odkryć pokrywę i przekręcić palnik na odpowiednią moc, następnie zamknąć pokrywę, by wnętrze nagrzało się do danej temperatury i gotowe! Można układać zamarynowane mięso, rybę, sery czy warzywa.
Jak grillować mięso na grillu gazowym?
Wszystko zależy do rodzaju mięsa, jednak w każdym przypadku grillowanie na gazowym urządzeniu jest niezwykle komfortowe i proste w użyciu. Grill gazowy umożliwia przyrządzenie tradycyjnych mięs, jak i tych delikatniejszych bez obaw przed przypaleniem. Żeliwny ruszt, wielość palników z własnymi iskrownikami pomaga dobrać odpowiednią moc i bezpiecznie kontrolować grillowane produkty.
Większość z nich przyrządza się w innej temperaturze, którą z łatwością można ustalić, a także pomocne jest ustawienie czasu. Poniżej podajemy kilka przykładów grillowania mięsa na gazowym urządzeniu. Warto pamiętać, że przed położeniem żywności na ruszt lub płytę, trzeba je odpowiednio zamarynować lub natrzeć solą.
- Kaszanka – aby przyrządzić wyśmienitą kaszankę, należy nagrzać wnętrze grilla do temperatury 250 stopni, a przed włożeniem kaszanki na ruszt zmniejszyć moc palnika do około 200-220 stopni i grillować na górne półce przez 25-30 minut.
- Karkówka – do przyrządzenia karkówki należy ustawić palniki w średniej pozycji, około 140-160 stopni i posmarować ruszt olejem. Karkówka powinna być odsączona z nadmiaru marynaty i położona na grillu przez około 10 minut z każdej strony, by była lekko zarumieniona.
- Kurczak osiągnie wyjątkowy smak i aromat, jeżeli przyrządzimy go na rożnie. Grill gazowy umożliwia dołączenie zarówno urządzenia rożna obrotowego elektrycznego, jak i skrzynki wędzarniczej, w której niepowtarzalnie smakować mogą ryby.
Jak grillować rybę na grillu gazowym?
Najczęstszym i najlepszym rodzajem ryby na grilla jest… pstrąg! Pstrąga warto rozkroić na pół i wysmarować masłem czosnkowym, by nabrał wyjątkowego aromatu, a smak przeniknął soczystym masłem. Można dołożyć także pietruszki, by nadać ziołowego posmaku oraz cytrynę. Kolejnym etapem jest zwinięcie ryby w folię aluminiową i grillowanie każdej strony ryby przez około 15 minut, co sprawi, że między będzie z zewnątrz bardziej przypieczone. Następnie należy poczekać 30 minut, by wnętrze stało się odpowiednio zgrillowane i soczyste.
Grill gazowy ma to do siebie, że przygotowywana na nim żywność zachowuje wszystkie wartości odżywcze, a więc minerały i liczne witaminy. Z tego względu coraz więcej osób decyduje się na ten rodzaj urządzenia, gdyż poza względem zdrowej żywności, liczy się komfort użytkowania, możliwość dostosowania mocy różnych palników i przygotowania każdego rodzaju potraw.
Źródło zdjęć: freepik.com