Zastanawiasz się nad zakupem suszarki do żywności? A może dostałeś ją w prezencie i szukasz informacji, co możesz przygotować? To świetnie i nowoczesne urządzenie pozwoli Ci tworzyć zdrowe przekąski dla Ciebie i Twojej rodziny oraz przedłużać ich przydatność do spożycia. Przekonaj się, jak zacząć z niego korzystać!

 

Jakie produkty suszyć w suszarce spożywczej?

Dobra wiadomość jest taka, że nie ma prawie żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o produkty wkładane do suszarki spożywczej. Sprawdzą się tu owoce, warzywa, zioła czy grzyby. Czy uda się to również z mięsem? Owszem!

Najlepsze do suszenia są jędrne, mięsiste i twarde surowce, do których należą marchewki, jabłka, śliwki. Przekornie równie dobrze suszy się… plastry pomidora i cytrusów!* Im cieniej je pokroimy, tym większa szansa na powodzenie przy urządzeniach dysponujących niższą mocą (i temperaturą).

* Pamiętaj jednak, że suszenie cytrusów wyzwala w nich gorycz. Takie owoce suszy się przede wszystkich z myślą o robieniu biżuterii, dekoracji domowych czy stroików świątecznych.

Nie poleca się za to suszenia produktów, które nie są zdatne do spożycia na surowo, np. ziemniaków. Suszenie nie jest obróbką, która czyni je jadalnymi, jak gotowanie czy smażenie. Wciąż można się nimi zatruć.

Zalety suszenia żywności

Suszenie sprawia, że żywność zachowuje smak i zapach, a także wszystkie wartości odżywcze. Z uwagi na odparowanie wody wydłuża się jej przydatność do spożycia. Takie produkty są mniejsze i lżejsze, więc łatwiej je przechowywać, a także zabrać w drogę. Stanowią świetną i pełnowartościową przekąskę. Możesz je podać dziecku na drugie śniadanie albo zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Pozostałe zalety suszenia żywności sprawdzisz w artykule: Utrwalanie smaku żywności – domowe suszenie owoców, warzyw i mięsa. Dzięki niemu również zgłębisz tajniki zachowywania smaku produktów. Nauczysz się suszyć najefektywniej.

 

Jak przygotować produkty spożywcze przed suszeniem?

Suszenie żywności w dedykowanym temu urządzeniu nie jest trudne. W pierwszej kolejności warto wybrać takie okazy, które są dojrzałe i zdrowe. Reguła ma zastosowanie zarówno do owoców i warzyw, jak i grzybów czy kawałków mięsa. Produkty nie mogą nosić śladów pleśni, zgnilizny, ani być robaczywe – nie wystarczy odkroić „chorej części”.

Jeśli chcesz suszyć żywność, nie poddawaj jej wcześniej obróbce termicznej! Nie chodzi tu wyłącznie o warzywa i owoce, ale również mięso. Możesz je co najwyżej zamarynować w ulubionych przyprawach.

Znacznej większości warzyw i owoców nie trzeba obierać przed suszeniem. Trzeba je natomiast dokładnie umyć – wysuszonych już nie umyjemy. Z kolei grzyby trzeba tylko oczyścić z leśnych pozostałości. Mycie pozbawi je aromatu.

Suszone owoce i warzywa nie mogą mieć pestek, nasion ani ogonków. Warto kroić je na jak najcieńsze plastry.

 

Jak długo suszyć żywność?

Wiele zależy od modelu suszarki spożywczej – jej mocy i temperatury, z jaką działa. Raz mogą to być dwie godziny, innym nawet dziesięć! Na długość suszenia ma wpływ również zawartość wilgoci w produktach oraz grubość kawałków.

By kawałki umieszczone w suszarce wyschły w tym samym czasie, w połowie pracy zamień dolne piętra z górnymi, zwłaszcza jeśli proces ma potrwać kilka godzin. Z kolei produkty różnych gatunków rozłóż sprytnie: te najmniej wilgotne umieść na górze. Ponieważ wiatraczek znajduje się na dole, dolne piętra są lepiej owiewane.