Dieta sokowa, dawka odżywczych witamin, jakie pochodzą z soków nawet 5 razy dziennie, moda na świeżo wyciskane soki.

 

To wszystko sprawia, że rzeczywiście owoce i warzywa coraz częściej spożywamy w postaci płynnej. I nie ma w tym nic złego, o ile tylko tego rodzaju produkty zostaną przerobione na soki przy odpowiedniej obróbce.

Od razu podpowiadamy, że nie sprawdzą się sokowirówki. Tego rodzaju sprzęt oczywiście da nam szklankę pysznego soku, ale proces przeróbki niestety zniszczy wiele cennych witamin i minerałów. Jeśli rzeczywiście chcemy cieszyć się nie tylko smakiem soków owocowych czy warzywnych i nie traktujemy ich jedynie jako soku do gaszenia pragnienia czy zaspokojenia pierwszego głodu, ale chcemy wypijać codzienną dawkę prawdziwej bomby witaminowej, powinniśmy korzystać tylko z wyciskarki soków i to dobrej jakości.

Kiedy wyciskarka soków znajdzie się już w naszej kuchni, możemy zabrać się za przyrządzanie napoju.

Nie jest to nic trudnego, bo przecież wystarczy dokładnie umyć i obrać wybrane owoce lub warzywa, a te większe pokroić na części. Potem już tylko trzeba je włożyć do kielicha wyciskarki i czekać na pyszny, zdrowy sok. Warto przy tym zaznaczyć, że naprawdę dobrej klasy wyciskarki, takie jak wyciskarka do soków hurom pozwala sporządzić sok z niemal wszystkim owoców oraz warzyw, w tym tych liściastych, takich jak szpinak czy jarmuż. Daje to jeszcze więcej możliwości w zakresie nie tylko urozmaicania smaków świeżych soków, ale też dostarczania cennych wartości do naszego organizmu.

Chcecie poznać najlepsze przepisy na zdrowe soki? Od razu zaznaczymy, że takie nie istnieją.

Wszystko dlatego, że każdy z nas ma inny gust smakowy, inne potrzeby, preferencje i oczekiwania. Niektórzy uwielbiają sok z pietruszki i buraka, inni wolą ten z ananasa, banana i truskawki. Kompozycje mogą być naprawdę różne, wyciskarka sporządzi dla nas sok owocowy, warzywny albo ten owocowo-warzywny. Warto wiedzieć jednak o jednej zasadzie – do tych warzywnych nie dodajemy już cukru, są naturalnie bardzo słodkie. Do tych warzywnych, szczególnie w sezonie jesiennym i zimowym warto zaś dodać odrobinę rozgrzewającego i wzmacniającego imbiru. Do soków najczęściej wykorzystywane są owoce, takie jak: jabłka, banany, pomarańcze, grejpfruty, truskawki oraz warzywa, w tym: marchewki, seler, pietruszka, pomidor, a dzisiaj również szpinak bądź jarmuż o licznych właściwościach zdrowotnych. Komponuj soki, takie jak lubisz i pij je kilka razy dziennie.

Artykuł powstał na podstawie treści merytorycznych i we współpracy z serwisem: https://www.mocsokow.pl/