Dekorowanie wyrobów cukierniczych

Dekorator wyrobów cukierniczych swoim profesjonalizmem sprawia, że każdy tort i ciasto nabiera charakteru, a konsumenci wprost nie mogą powstrzymać się od zjedzenia choćby kawałka tego rodzaju smakołyków.

 

Masy, czekoladowe polewy, lukier, glazury czy galaretki to tylko niektóre z propozycji, które można wykorzystać w ramach dekorowania wypieków. Do produkcji domowej albo w małej pracowni wystarczy standardowy rękaw cukierniczy. Inaczej rzecz ma się natomiast na liniach produkcyjnych, w przedsiębiorstwach, które zajmują się masowym wyrabianiem słodyczy czy samych polew.

 

Liczy się wygląd, bo klient jest wzrokowcem

Każdy cukiernik musi zadbać o to, by ostateczny odbiorca wprost nie mógł oderwać wzroku od pięknie udekorowanego tortu. Tego rodzaju wypiek ma przecież robić oszałamiające wrażenie, jest nabywany na specjalne okazje.

Polewa ma być krystaliczna i gładka. Aby tak było, należy użyć kondycjonera mas cukierniczych o wysokiej wydajności. Do takich zadań proponujemy innowacyjną maszynę marki Kreuter z precyzyjną regulacją temperatury. To dzięki temu cykl produkcyjny najpierw podgrzewa surową mieszaninę i roztapia ją, by później chłodzić. Właśnie w ten sposób powstają kryształki i powłoka idealnej jakości, która błyszczy się na słońcu i nie jest matowa.

Ale doskonały wygląd zapewnia nie tylko w pełni gładka masa. To również końcowe ozdoby i wzory. Na linii produkcyjnej potrzebna jest zatem maszyna dekorująca. Wiele firm posiada w swojej ofercie takie maszyny, które dają nieograniczone możliwości wzornictwa, od zygzaków, poprzez linie przerywane czy okrągłe. Tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza. Dysze umieszczone co 5 mm pozwalają na pełną kreatywność dekoratora, który na torcie może zrealizować swoje artystyczne wizje i plany. Co więcej, urządzenie marki Kreuter posiada elektroniczną pamięć. Dzięki temu, dany wzór może zostać zapamiętany w pamięci maszyny i odtworzony w dowolnym momencie w razie potrzeby umieszczenia dekoracji na kolejnym smakołyku.

 

Jakość ma największe znaczenie

W przypadku wszystkich produktów spożywczych priorytetem jest również, a może nawet przede wszystkim jakość wyrobów. Aby klient mógł cieszyć się doskonałym tortem i uczcić okazję w doskonałym humorze, ciasto musi nie tylko wyglądać, ale również bezbłędnie smakować.

Firmy produkujące maszyny do technologii żywności mają to na uwadze. Proponują technologiczne rozwiązania, które umożliwiają produkcję na absolutnie najwyższym poziomie. Nie dość, że maszyny są wydajne i w pełni zautomatyzowane, to jeszcze producent ma pewność obróbki surowców spożywczych według wymaganych standardów. Obróbka cieplna, potrzebna praktycznie przy każdym procesie produkcji mas cukierniczych, odbywa się przy skróceniu czasu całego procesu, a temperatury są zawsze optymalne. Poszczególne komponenty maszyn można ze sobą łączyć albo wykorzystywać samodzielnie, przez co udoskonala się całą linię produkcyjną i jej sterowanie.

Warto również pamiętać, że decydując się na współpracę z firmami oferującymi technologiczne rozwiązania do fabryk, producenci mają szansę uzyskać pomoc i technologiczne wsparcie zespołu ekspertów. Takie dotyczy na przykład opracowania indywidualnych wzorów dekorowania tortów i ciast.

Artykuł powstał w oparciu o materiały zgromadzone na stronie firmy sprzedającej maszyny do produkcji spożywczej – Vekamaf.

 
 

Katagoria: Porady kulinarne, Rodzina
Słowa kluczowe: , , , , , , , ,
Opublikowano 2 tygodnie temu.
Publikacja była czytana: 762  razy.