Kokos – dlaczego warto wzbogacić o niego naszą dietę?

Kokos – w brązowej, twardej łupinie ukryty wspaniały biały miąższ i życiodajna woda kokosowa. Istnieje ponad półtora tysiąca badań potwierdzających fakt, że kokos to jeden z najzdrowszych i najcenniejszych odżywczo produktów na naszej planecie. Jego pozytywny wpływ na nasz organizm pozostaje nadal niedoceniony przez wiele osób.

 

Sekret magicznych właściwości kokosa tkwi w zawartych w nim średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych zwanych MCFA. Wśród nich znajduje się kwas laurynowy, kaprylowy i cytrynowy, które to wspólnie składają się na ponad 60% wszystkich tłuszczy w kokosie. Co więcej, ponad 90% tłuszczy w kokosie to zdrowe tłuszcze nasycone!

Większość tłuszczy, jakie spożywamy na co dzień, trawiona jest w naszym organizmie długo. Natomiast występujące w kokosie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe dostarczają szybki zastrzyk energii ponieważ przetwarzane są dziewięciokrotnie szybciej! To co odróżnia średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe od tych długołańcuchowych znajdujących się w tłuszczach roślinnych to między innymi łatwość trawienia, właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również szybsze przekształcanie ich w energię. Energia ta dostarczana jest organizmowi bez udziału insuliny, co może chronić przed insulinoopornością jak i cukrzycą typu II.

Prowadzone badania nad olejem kokosowym wykazały właściwości lecznicze przy chorobie Alzheimera poprzez dostarczenie alternatywnej źródła energii niezbędnego mózgowi do odbudowy i regeneracji, tym samym poprawiając zdolności pamięciowe. Ponadto duża zawartość tłuszczy nasyconych w oleju kokosowym nie tylko podnosi poziom dobrego cholesterolu – znanego pod nazwą HDL, ale także pomaga w przetworzeniu złego cholesterolu – LDL, w dobry. W połączeniu z właściwościami obniżającymi trójglicerydy, olej kokosowy pomaga w zapobieganiu chorobom serca i układu krwionośnego, a także balansuje gospodarkę hormonalną organizmu. Ponadto pomaga w walce z nadwagą oraz w redukcji tłuszczu w okolicy pasa brzusznego.

Substancje antybakteryjne chronią układ moczowy. Woda kokosowa nawadnia organizm, a wysoka zawartość antyoksydantów skutecznie zwalcza stany zapalne. Inne badania wykazały właściwości antynowotworowe oleju kokosowego. Poprzez niszczenie bakterii Candida pomaga uniknąć wrzodów żołądka oraz problemów z jelitem grubym. Dodatkowo zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, wapna i magnezu. Dzięki czemu pomaga również w walce z osteoporozą. Ponadto kokos jest źródłem ogromnej ilości minerałów. Wystarczy filiżanka miąższu kokosowego, by zapewnić 60% zapotrzebowania dziennego na mangan, 17% na miedź, po około 10% na potas, selen, fosfor i żelazo.

Olej kokosowy stosowany może być także jako środek kosmetyczny. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz substancje antygrzybiczne niwelują stany zapalne skóry i doskonale nawilżają. Innym zastosowaniem oleju kokosowego jest używanie go do higieny jamy ustnej.

 

Co dają nam zatem poszczególne formy kokosa?

Świeży sok kokosowy – woda kokosowa, bogata jest w elektrolity, pomaga nawodnić organizm oraz dostarcza minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i do poruszania się.

Olej kokosowy – szczególnie ceniony przy profilaktyce naczyniowej, antynowotworowej oraz przy odchudzaniu.

Włączenie oleju kokosowego oraz mleka kokosowego do codziennej diety jest na prawdę łatwe. Zastąpmy stosowane do tej pory oliwy i oleje do smażenia olejem kokosowym. Dodawajmy go również do wypieków. Olej kokosowy doda aromatu, słodyczy a przy tym wzbogaci domowe słodkości o cenne minerały i zdrowe tłuszcze nasycone.

Mleko kokosowe – przede wszystkim poprawa systemu odpornościowego oraz walka z zapaleniami bakteryjnymi.

Mleko kokosowe idealnie nada się jako baza pożywnych koktajli i pudingów. Zmieszane z owocami i ziarnami stanowić będzie wspaniałą formę przekąski, jak i alternatywę dla tradycyjnego śniadania. Ponadto dodawane do zup i sosów nada potrawom tropikalnego smaku, a organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Wiórki kokosowe dodać możesz praktycznie do wszystkiego – zależy to już tylko od Twojej wyobraźni. Pomysłów jest wiele począwszy od deserów, poprzez sałatki, a kończąc na panierce do owoców morza.

 

Życiodajna moc kokosa, jest warta eksperymentów i wyciągnięcia po nią ręki.

 

Artykuł powstał przy współpracy redaktorów działu delikatesy serwisu Sprzedawacz.pl

 

 
 

Katagoria: Porady kulinarne, Porady zdrowotne, Rodzina
Słowa kluczowe: , , , ,
Opublikowano 3 miesiące temu.
Publikacja była czytana: 247  razy.