Produkty spożywcze, które wywołują raka

Coraz częściej przekonujemy się, że dostępne obecnie produkty spożywcze to sama chemia.

 

Trudno znaleźć choćby warzywa czy owoce, które nie byłyby pryskane czy hodowane na sztucznym nawozie. Nawet w najlepszych restauracjach raczą nas daniami, do których dodaje się aromaty i polepszacze smaków. Niestety takie jedzenie w krótkim czasie może spowodować niemałe problemy ze zdrowiem.

Okazuje się również, że nadal na sklepowych półkach dostępne są produkty, w przypadku których udowodniono rakotwórczy skład. Przykładem może być słynny krem czekoladowy, jakim zajadają się dzieci. Wszyscy wiemy, że jest toksyczny, a jego jedzenie zwiększa ryzyko powstania nowotworu. Nikt sobie jednak nic z tego nie robi, a produkt nadal oferowany jest praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Na co jeszcze powinniśmy zwracać szczególną uwagę? Tak naprawdę istnieje multum produktów, które mogą wywołać raka. Przedstawiamy te najbardziej zagrażające, z których powinniśmy całkowicie zrezygnować albo zdecydowanie ograniczyć je w codziennej diecie. Jeszcze w latach 70 nikt nie zadawał sobie nawet trudu, by powiązać choroby onkologiczne z dietą. Dzisiaj wiadomo na pewno, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przestrzegamy przed jedzeniem produktów, które nie tylko nie dostarczają cennych witamin, ale mogą być przyczyną raka złośliwego.

 

Alkohol

Wiadomo od dawna, że jest niezdrowy, niszczy trzustkę i wątrobę. Niedawno dopiero naukowcy odkryli, że jest również często występującą przyczyną zachorowań na nowotwór krtani, przełyku, piersi, jelita czy okrężnicy. Ryzyko raka u osób nadmiernie pijących alkohol jest większe o nawet 25%.

 

Mięso

Najbardziej zagrażające jest mięso czerwone. Przede wszystkim to, które przyrządzamy na grillu albo pieczemy. Mięso najczęściej wywołuje nowotwór trzustki, żołądka, przełyku, ale też płuc oraz macicy.

 

Sól

Sól jest niezdrowa nie tylko dla naszych nerek. Okazuje się, że spożywana w nadmiarze może być przyczyną raka nosogardła, przełyku oraz żołądka. Sól podrażnia błonę śluzową, niszczy barierę ochronną i wywołuje stany zapalne.

 

Nabiał

Medycy potwierdzają, że mężczyźni, którzy spożywają produkty mleczne w nadmiarze, mogą chorować na raka prostaty.

 

Produkty tłuste

Tłuszcz zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, woreczka żółciowego, nerek, przełyku i piersi. Większą tendencję do zachorowań na raka mają osoby z nadwagą oraz otyłe.

 

Produkty z dużą zawartością cukru

Cukier zwiększa stężenie insuliny. Uznawany jest za jeden z najgroźniejszych czynników pronowotworowych. Cukry wywołują stany zapalne organizmu, przez co stwarzają idealne warunki do powstawania chorób onkologicznych różnego rodzaju.

Chcąc zachować zdrowie na długi czas, powinniśmy wziąć pod uwagę eliminację produktów, które mogą przyczyniać się do powstawania groźnych chorób onkologicznych. Pamiętajmy, że rak złośliwy jest chorobą, której nadal nie udaje się w 100% poskromić. Chociaż rokowania przy wczesnej diagnozie są bardzo dobre, to nigdy nie ma pewności, że pacjent zostanie wyleczony.

 

Treść sporządzona w oparciu o stronę internetową Akademii Zdrowego Żywienia zajmującej się poradami w zakresie odżywiania i prowadzonej diety dla dorosłych i dzieci.

 
 

Katagoria: Porady zdrowotne, Rodzina
Słowa kluczowe: , , , ,
Opublikowano 5 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 2218  razy.