Jednym ze zwiastunów kolorowej jesieni są gruszki, pełne soczystego i mięsistego miąższu. Niezwykle smaczne, a do tego bardzo delikatne i aromatyczne doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju deserach. Aby wykorzystać ich potencjał warto podać je w czekoladowym cieście. Sprawdź, jak go przygotować.
Prosty przepis na ciasto czekoladowe z gruszką
Aby upiec ciasto czekoladowe wypełnione gruszkowym miąższem, potrzebujesz tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Możesz zrobić mniejszą wersję, ale wtedy zmniejsz proporcjonalnie ilość składników, aby ciasto zmieściło się w foremce.
Oto składniki:
- 4 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 40 g cukru pudru,
- 90 g ciepłego masła,
- 3 jajka,
- 10 g mąki pszennej,
- 4 gruszki,
- 375 ml wina czerwonego,
- 200 ml wody,
- 160 g cukru,
- 50 ml soku z cytryny.
Zacznij od przygotowania gruszek. Najpierw dokładnie umyj i obierz owoce. Następnie do garnka wlej wodę, sok z cytryny i wino oraz wsyp cukier. Podgrzej składniki na średnim ogniu. Kiedy płyn zacznie się gotować zanurz w nim gruszki i gotuj całość przez ok 10-12 minut. Pamiętaj, aby nie wydłużać tego czasu – owoce powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gotowe gruszki wyjmij na sitko, odsącz z nadmiaru płynu i pozostaw do wystygnięcia.
Następnie tabliczki czekolady, masło oraz połowę cukru pudru umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, przestudź płyn. Do osobnego naczynia wbij jajka i wsyp resztę cukru, a potem miksuj składniki przez 5 minut do uzyskania puszystej, maślanej masy. Na koniec przesiej do środka mąkę i wlej ostudzoną czekoladę.
Zimne owoce pokrój na plastry lub kostki. Połóż na dnie tortownicy i zalej gotowym ciastem czekoladowym. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 200°C. Po tym czasie deser w środku powinien być delikatnie płynny, ale nie surowy. Tak przygotowane ciasto zostaw do wystudzenia i potem wstaw do lodówki.
Ciasto będzie przypominać w konsystencji miękkie i wilgotne brownie, jeśli przed podaniem na stół pozostawisz je w temperaturze pokojowej.
To deser stworzony z myślą o największych czekoladoholika, ale z pewnością mile zaskoczy podniebienie każdego łasucha. Sprawdź już dziś, a nie pożałujesz.