Zgaga to jedna z najczęściej występujących dolegliwości w czasie ciąży. Uczucie pieczenia w przełyku i odbijanie kwaśnej treści nie należy do przyjemnych, dlatego warto poznać skuteczne sposoby przeciwdziałania tej przypadłości. Sprawdź, które produkty spożywcze przyniosą ulgę.

 

Przyczyną zgagi w ciąży jest wzrost progesteronu – hormonu, który przyczynia się do osłabienia zastawki przy wejściu do żołądka. Na niekorzyść działa również fakt powiększania się macicy, która z czasem zaczyna uciskać żołądek. Chociaż dolegliwość ta kojarzona jest z trzecim trymetrem, niekiedy pojawia się już na samym początku ciąży. Warto więc poznać produkty spożywcze, dzięki którym można wyeliminować uciążliwe dolegliwości.

 

1. Kefir i jogurt naturalny

Naturalne przetwory mleczne, takie jak kefir czy jogurt skutecznie łagodzą nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku. Gdy tylko dopadnie Cię zgaga, wypij choćby niewielką ilość tego rodzaju napojów. Unikaj przy tym innych przetworów mlecznych – mogą wzmagać nadkwasotę.

2. Napar z rumianku

Napar z rumianku ma działanie łagodzące. Pij go profilaktycznie lub w momencie wystąpienia nieprzyjemnych objawów.

3. Imbir

Korzeń imbiru nie tylko przyjemnie rozgrzewa i łagodzi nudności. Świetnie sprawdza się również w roli neutralizatora pieczenia w przełyku.

Jeśli dopadnie Cię zgaga w ciąży, sięgnij po plasterek świeżego korzenia imbiru. Pomoże również herbatka imbirowa przyrządzona samodzielnie (1 łyżeczkę startego świeżego korzenia imbiru zalej 250 ml wrzącej wody; odstaw do zaparzenia i wypij po ok. 10 minutach).

4. Siemię lniane

Nasiona siemienia lnianego działają łagodząco. Przyrządzony z nich kleik przyniesie więc natychmiastową ulgę.

Zalej wodą zmielone ziarna siemienia lnianego (ok. 1 łyżka). Odstaw na 15 minut. Tak przygotowany kleik spożywaj po posiłku, najlepiej po upływie godziny. Możesz też sięgnąć po niego przed snem – wypij go około 2 godziny wcześniej.

5. Świeżo wyciskane soki

Cofająca się treść z żołądka ma odczyn kwaśny, dlatego w jego zneutralizowaniu pomogą soki o odczynie zasadowym. Poczujesz ulgę, wypijając świeżo wyciskany sok z marchwi, buraków, ogórków czy cytrusów.

 

O czym jeszcze pamiętać?

Walka ze zgagą w ciąży nie powinna ograniczać się wyłącznie do łagodzenia objawów. Warto także poznać sposoby, które zminimalizują ryzyko jej wystąpienia.

Jeżeli masz tendencję do zgagi, pamiętaj o:

  • spożywaniu niewielkich porcji jedzenia w krótszych odstępach czasu,
  • wypoczywania z głową uniesioną powyżej żołądka,
  • unikaniu wysiłku fizycznego – szczególnie zaraz po posiłku.

Zgaga jest uciążliwą, ale typową ciążową dolegliwością. Nie możesz jednak lekceważyć jej wówczas, gdy domowe sposoby zawodzą lub gdy przypadłości towarzyszą wymioty i utrata wagi. W takim przypadku niezwłocznie skontaktuj się z ginekologiem.