Grillowanie to czynność, która z roku na rok zyskuje coraz więcej miłośników. To sposób na przyrządzenie ciepłego posiłku na świeżym powietrzu oraz spędzenie czasu w gronie rodziny i znajomych bliżej natury. Przygotowując się do sezonu grillowania, należy pamiętać o zakupie nie tylko mięsa i warzyw na ruszt. Ważne jest samo przygotowanie grilla oraz akcesoriów do grillowania. O czym należy pamiętać?

 

Grille ogrodowe – co warto wiedzieć?

Dostępnych jest wiele modeli grillów – od najprostszych po bardziej zaawansowane modele. Z reguły jest to wydatek na kilka sezonów, dlatego też warto przemyśleć, na czym nam zależy. Grille ogrodowe mogą mieć otwarte lub zamknięte paleniska. Mogą to być proste modele składające się z paleniska, rusztu i nóżek, a mogą być i grille składane dodatkowo wyposażone w specjalne półki na akcesoria do grillowania oraz przyprawy.
Popularnymi modelami są również mniejsze grille ogrodowe. Jest to zazwyczaj palenisko na niewielkich nóżkach. Ich zaletą jest to, że zajmują niewiele miejsca i świetnie się prezentują zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie. Jeżeli już zdecydujemy się na konkretny model grilla ogrodowego, nie zapomnijmy o zakupieniu brykietu.

 

Akcesoria niezbędne do grillowania

Grille ogrodowe warto uzupełnić o specjalne akcesoria, które ułatwią grillowanie. Do marynowania mięsa najlepiej wykorzystać szklane lub stalowe misy z pokrywą. Odpowiednio przygotowane kąski nie tylko nabiorą ładnego aromatu, ale przede wszystkim skruszeją i będą rozpływać się w ustach po przyrządzeniu. Podczas grillowania przyda się również łopatka, szczypce, widelec oraz termometry do grilla. Ułatwią one obracanie jedzenia na ruszcie.

 

Przechowywania grilla

Nie należy także zapominać o wyczyszczeniu grilla po imprezie. W tym celu najlepiej zakupić specjalną szczotkę, która ułatwi wyczyszczenia rusztu z tłuszczu i sadzy. Wyczyszczony i wysuszony sprzęt najlepiej schować. Ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi zapewni pokrowiec na grilla. Najczęściej jest on wykonany z wytrzymałego materiału, odpornego na złe warunki pogodowe oraz wysokie i niskie temperatury. Pokrowiec na grilla jest także niezbędny do przechowywania sprzętu po sezonie, na czas zimy.